Ma 2019. június 16, vasárnap, Jusztin napja van.

  • images/stories/slide/szamos2004001.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004003.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004004.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004018.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004065.jpg

Hitvallásunk:

"ahol az ember aratni akar, ott először vetni kell,
és ahol az ember aratott,ott ismét vetni kell"
                                   (ismeretlen szerző)

gabrienGéberjén történetét vizsgálva kiderül, hogy már nagyanyáink és nagyatyáink is előszeretettel ütötték el idejüket tánctanulással és különféle táncos mulatságokkal. A falu egyik nagy hagyománya a Szüreti felvonulás és Bál.

Ősszel a fiatalok népi ruhába öltözve, csőszpárokat alkottak és feldíszített lovas szekereken vonultak végig több településen és közben mutatták be a szüreti táncukat, így hirdetve ki az esti nagy mulatságot. Az 1990-es évek elejétől az Önkormányzat minden ősszel megrendezi ezt a hagyományos népi ünnepséget. Gyakorlatilag a szüreti táncosoknak hogy a mulatság befejezése után hiányoztak a közös próbák, a tánctanulás, akkor döntöttük el, hogy együtt marad a csapat. A jelenlegi táncosok  2002. évtől minden évben új szüreti tánccal lepték meg a Géberjén és a szomszédos település lakóit. 2006-ban alakultunk igazán csoportá, azóta egyre többen csatlakoztak hozzánk, 2007. év szeptemberében döntöttünk úgy, hogy jogilag is civil szervezetté alakulunk, hogy programjainkra minél több forráshoz juthassunk hozzá. A célul tűztük ki, hogy a géberjéni és a szatmári hagyományokat megőrizzük és továbbadjuk a jövő generációjának. A fiatalokban és a helyiekben erősíteni kívánjuk a helyi identitás érzését. Ennek jeléül névválasztásakor is ez a cél lebegett szemünk előtt, hisz Géberjént a 1181. évben a Cégényi monostor alapító okiratában említik először az írásos emlékek Gabrian, valamint Gabrien néven.
GABRIEN Néptánc és Hagyományőrző Egyesület a kezdetek óta nagyon sokat fejlődött. Nemcsak a szatmári néptánc csínját-bínját sajátítottuk el, hanem más tájegységek táncaival is megismerkedtünk. Mint a Szilágysági, Tyukodi, Rimóci- táncok. Büszkén mondhatjuk el magunkról, hogy a Szatmári vidék fő rendezvényein rendszeres fellépők vagyunk. Fiatalos, gyors ütemű, lendületes táncainkat szívesen fogadják fesztiválokon, falunapokon, saját rendezvényeinken.
     Eddigi referenciáink - Gyarmati Vigasságok SZATMÁRI FESZTIVÁL, Nemzetközi Sütőtök Fesztivál (Nagydobos), Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál (Szatmárcseke) I. Almavirág Néptánc találkozó Csenger, Homoródalmás (Erdély, Románia, testvértelepülésünk) Bogdándi néptáncfesztivál (Szatmár megye, Románia) stb. Az egyesület saját honlappal rendelkezik. Elérhető a www.gabrien-tanc.try.hu címen. Minden rendezvényünk igyekszünk fényképekkel bemutatni, valamint a Fellépések menüpont alatt szöveges beszámolót is olvashat a kedves érdeklődő. Üzenő falunkon, ingyenesen tudjuk tartani a kapcsolatot hétköznapokon.
 

A csoport 2008. évi tevékenységeinek bemutatása:

-  Minden péntek este táncpróba
-   Önkormányzati Civil farsangon való szereplés együttműködve a Helyi Nőegylettel és a nyugdíjasklubbal.
-   Az általános iskolás korosztályból Kis-Gabrien néven utánpótlás csoport alakult. Akik részt vettek a mátészalkai TÁNC-VARÁZS versenyen és az előkelő II. helyezett díjat hozták el. (Április hónap)
-   Húsvéti locsolkodás hagyományának ápolása, népi ruhában, énekszóval vonultak a fiatalok végig a teleülésen, a lányokat vizes vödörrel locsolták, cserébe finom süteményekkel, hímes tojásokkal lepték meg az ifjakat.
-   Kocsord, Csíkos-főzőnapok fellépés 2008.05.01
-   Csenger I. Almavirág Néptánctalálkozó fellépés 2008.05.03.
-   VIII. Meggy-fesztivál Nyírmeggyes fellépés 2008.07.05
-   Fábiánháza Falunap fellépés 2008.07.12
-   Nyaralás együtt a Tisza parton 2008.08.07-2008.08.10
-   Tiszabezdéd falunap fellépés 2008.08.24
-   Önkormányzattal közösen szerveztük meg a Szüreti felvonulás és bált, a csoport vállalta, hogy az idei csőszpároknak új koreográfiát készítsen és ezt be is tanította a pároknak. Heti két alkalommal táncpróba.
-   I. Körtefesztivál Ököritófülpös fellépés 2008.09.06
-   Bogdándi (Románia/Szatmár megye) Néptáncfesztiválon kaptunk meghívást, amire nagyon büszkék vagyunk, hisz mi képviselhettük Magyarországot a találkozón.2008.09.07-én
-   Nemzetközi Sütőtök Fesztivál (Nagydobos) fellépés 2008.09.21
-   Géberjéni Szüreti Felvonulás és Bál szervezése, lebonyolítása.
-   Minden novemberben megrendezzük a Gabrien Bált, ahová meghívjuk a támogatóinkat, segítőinket, érdeklődőket, bemutatjuk új táncainkat és hajnalig tartó mulatsággal nyitjuk a báli szezont.
-   Amire nagyon büszkék vagyunk az immár harmadszorra megrendezett III. TÉLI FALUSI FESZTIVÁL, ami a karácsony ás szilveszter közötti időszakban egy több napos rendezvény reggeltől - estig tartó programokkal, abból a célból, hogy a téli szünidőben érdekes, értékekkel teli élményekkel  gazdagodjon a Falu és szomszédos település lakossága. Ezzel is tovább erősítve a generációk közötti     kohéziót, és azt bemutatni mindenki számára, hogy egy kistelepülés (576 fő) is tud értéket közvetíteni. Minden évben egyre nagyobb az érdeklődés és a programok is minőségi javulást tudtunk elérni. (Részletes programról a honlapunk ad bővebb tájékoztatást.) Nagy hangsúlyt fektettünk a partnerségre, környékbeli civilszervezeteket is meghívtunk, mint pl. a nagy sikert aratott tunyogmatolcsi lovasokat, akik szekerekkel, hátasokkal jöttek el hozzánk a gyerekek nagy örömére, Csengeri amatőr színház is nagyszerű előadást adott a nagyérdeműnek.

   A csoport nagy munkát végez, hisz hagyományt őriz, szatmári kultúrát tovább ad a kisebb generáció részére, a helyi lakosságban a növeli az ideindítás tudatot, mivel a térségben nagyközönségek előtt lép fel, így a széles körhöz juttatja el a néptánc örömét. Támogatóink az Önkormányzat és magánszemélyek.
   A tánccsoportot 10 pár alkotja ,akik 15-35 évesek, az utánpótlás kiscsoport 14 főből áll, az önkéntes segítők száma  kistelepüléshez mérten igen nagy kb. 30 fő, többnyire szülők, testületi tagok, idősek akik  tanácsukkal, és munkájukkal is segítenek minket.
   A jövőre nézve fontosnak tartják a helyi ifjúság szervezeti tömörülését, egybekötve a hagyományőrzés fontosságával, a település kulturális életének színesebbé tételével, más ifjúsági szervezetekkel való együttműködés megvalósításával. A hosszú távú cél a fiatalok minél szélesebb rétegének mozgósítása, felelősségteljessé nevelése, nem külső, hanem belső motiváció hatására; a hagyományok, a történelmi múlt tisztelete, ápolása; a közösségtudat, a település fejlesztése önerőből, helyi fiatalokra építve; mindezzel hangsúlyozva a kistelepülések kis szervezeteinek fontosságát a kistérségen, a megyén, a régión, az országon, sőt az Európai Unión belül. Ebben az évben már NCA működési támogatására nyújtottunk be pályázatot, októberben pedig a Művészeti és Szabadművelődési Alapítványhoz a IV. TÉLI FALUSI FESZTIVÁL programjaira fogunk pályázni, valamint a OKM Tengertánc című pályázati kiírására is benyújtottuk a programunkat.

      Géberjén, 2009. június 25.

Máténé Vincze Andrea      
az egyesület elnöke     


Vissza

Elérhetőségek

email m

Géberjén Község Önkormányzata

 

4754 Géberjén

Móricz Zs. utca 30/A

 

Tel/Fax:

+36 44 357 - 231

 

Hivatalos E-mail cím:

mateneandi.vincze@gmail.com

 

mee

diszoklevel

gabrien

 

uj-tabla-3-rgb

 

epont2

 

roma log