Ma 2021. január 17, vasárnap, Antal és Antónia napja van.

  • images/stories/slide/szamos2004001.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004003.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004004.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004018.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004065.jpg

DSCF23861920. június 4-én budapesti idő szerint 16:32-kor írták alá a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a Galérie des Cotelle-ben a trianon-i békeszerződést. Az első világháború véget ért, a magyar nemzetet, a magyar földet szétosztották. A későbbi korok viharaiban, és napjainkban is még mindig érezhető az ellenszenv a túlságosan súlyos, példát statuálni szándékozó döntés ellen. Erdély. Azt hiszem, talán ez a legfájóbb pontja, területe a trianon-i békeszerződésnek. Erdély a maga csodálatos hegyeivel, völgyeivel, vizeivel, állataival, és az ott élő magyar emberekkel. Csak néhány évvel ezelőtt jártam először Erdélyben, Homoródalmáson, egy, a Hargitán lévő kis településen. Addig csak Tamási Árontól, és Wass Alberttől olvastam Erdélyről, de ahogy Barcelona-t, vagy a Yellostone-parkot is el tudtam képzelni, azt gondoltam Erdélyre is fel vagyok készülve. Nem voltam. És nem csak a látvány miatt, a természeti kincsek elképzelhetetlen tárháza miatt, hanem az ott élő emberek miatt. Az Almáson élő székely emberek családunk barátai, rajtuk keresztül láttam és ismertem meg mit is jelent a maga meztelen valóságában ez az 1920-ban aláírt békeszerződés. Nem nekünk, hanem azoknak az embereknek, akik az elcsatolt területeken élnek. Nem lehet szavakat találni a szomorúságra, arra a gyökértelen érzésre, ami az embert elfogja, ha belegondol, hogy élnie kell egy földön, melyet szeret, ahol az ősei is éltek, de az a föld, és az az élet nem az övé, nem az ő nemzetéé többé. Minden nap meg kell küzdeniük nemcsak a megélhetésért, de a magyar nyelvért, a székely kultúráért, a magyar öntudatért, mely oly fontos számukra, ám ebben fáradhatatlanok, tiszteletre méltóak székely barátaink.

Bővebben...

orozsaŐSZI RÓZSÁK GÉBERJÉNBEN című verses összeállításra a debreceni Irodalmi Baráti Társaság előadásában

 

Helye: Géberjén, Művelődési ház

Ideje: 2013. szeptember 15. (vasárnap) 15 óra

Bővebben...

kalacsGéberjén Község Önkormányzata és a romániai Hargita megyében található Homoródalmás Önkormányzata 2004. szeptemberében kötött testvér települési megállapodást. Ennek a kapcsolatnak egyik fontos eleme a gyermekek kétévenkénti kölcsönös táboroztatása. A nyáron immáron ötödik alkalommal a géberjéniek utaztak a Kis-Homoród völgyében festői környezetben fekvő Homoródalmásra.

Bővebben...

homorodalmas-„Ez a falu szép helyen van … „ – csendül fel Sorbán Enikő hangja az erdőséggel körülvett Homoródalmáson. - A világ közepe – vallják a falu lakói. És tényleg az, sokan és sokszor fordultak már meg a székelyföldi településen, ismert és kevésbé ismert emberek, hiszen a táj, az almási vendégszeretet, és almásiak ízes székely nyelvezete rabul ejti az idelátogatót. Homoródalmás 2004 óta Géberjén Község testvértelepülése, immáron 9 év alatt a két falu élete összefonódott, mondhatni életre szóló ismeretségek, barátságok köttettek.

Bővebben...

SSA47059Rendezvényünknek a Művelődési Ház ad otthont.

Kísérőprogramok a hét folyamán:
Géberjéni falfirka
Készítsük együtt Géberjén graffiti falát, a vállalkozó szelleműek a hét
minden napján összefogva alkothatják a remekművet.

Mancs és tappancs
Te is itt jártál? Mutasd meg, készíts kéz és láblenyomatokat a közös falunkra!
Ingyenes wi-fi a Művelődési Ház területén

MINDEN ÉRDEKLŐDŐT KOROSZTÁLYTÓL FÜGGETLENÜL SZERETETTEL VÁRUNK!
RENDEZVÉNYÜNKET A SZAMOSKÖZI POLGÁRŐR EGYESÜLET BIZTOSÍTJA!

Részletes program:

Bővebben...

További cikkeink...

Elérhetőségek

email m

Géberjén Község Önkormányzata

 

4754 Géberjén

Móricz Zs. utca 30/A

 

Tel/Fax:

+36 44 357 - 231

 

Hivatalos E-mail cím:

mateneandi.vincze@gmail.com

 

mee

diszoklevel

gabrien

 

uj-tabla-3-rgb

 

epont2

 

roma log