Ma 2019. június 16, vasárnap, Jusztin napja van.

  • images/stories/slide/szamos2004001.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004003.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004004.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004018.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004065.jpg

falugondnok Sokan ismerik a falugondnoki szolgálatot, ezt a viszonylag fiatal intézményt, és sokan nem. Van aki összetéveszti a falugazdászokkal. Úgy érzem szólnom kell, hogy mindenki számára világos legyen, mit takar az intézmény , hisz csak így tudja jól ellátni feladatát. Szólnom kell, s hogy szavamnak súlya is legyen, mert képviselőként, is dolgozom.

Szilágyi Mihály falugondnok vagyok ötödik éve. Hogyan, miért lettem falugondnok? Azt hiszem, hogy azért mert a lakosság ismer, szinte minden ember. Idősek, fiatalok bizalmat szavaztak nekem, amit igyekszem meghálálni és megszolgálni. Nagyon nehéz feladat, de nagyon kellemes, ezt nem lehet másként csak hivatásszerűen végezni. Szívvel, erős akarattal és kitartással kell napról napra előbbre jutni. Nem tudtam először, hogy kezdjem, mit csináljak, megfelelek-e a feladatnak. Ma már azt hiszem, ráéreztem a szolgálat fontosságára és megcsapott a " szakma szele " és szívügyem a szolgálat. Feladatomat pályázati támogatással elnyert Wolksvagen Transporter gépkocsival látom el. A falugondnoki szolgáltatás célja: az apró falvak intézményhiányból eredő települési hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, egyes alapellátásokhoz való hozzájutás biztosítása. A falugondnoki szolgáltatás biztosítja a helyi adottságokhoz és sajátosságokhoz igazodó egyéni és közösségi szintű igények kielégítését is.

A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó alapellátási feladatok különösen:

-   Egyes szociális alapellátási feladatok biztosítása,
-   Egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzájutás biztosítása (gyógyszerkiváltás, orvosi rendelésre, kórházba szállítás)
-   Óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek intézménybe  történő szállítása, egyéb gyermekszállítás (szakköri foglalkozás, tanulmányi és sportversenyek, egyéb rendezvénye stb)
-   A helyi szociális szükségletek, egyéb szolgáltatási igények, információk közvetítése az önkormányzat és a lakosság között.

A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó egyéb szolgáltatási feladatok, különösen :

-   Művelődés, sport, szabadidős tevékenységek szervezése, segítése (színházlátogatás, kirándulás, helyi rendezvények, falunapok stb)
-   Lakossági szolgáltatások (bevásárló utak szervezése, háztartási gépek javításának intézése, táp és terménybeszerzés, különféle ügyintézés stb)
-   Közreműködés az önkormányzati feladatok megoldásában ( árubeszerzés önkormányzati intézmények részére, közhasznú munkások irányítása, tájékoztatás, információközvetítés )
-   Az egyéni és az önkormányzati hivatalos ügyek intézésének segítése.

 Jövőre közeledik a választás, ennek a ciklusnak a vége a nagy elszámolások, fogadkozások, tervek ideje, és én csak arra kérek mindenkit, gondoljanak arra, hogy az élet egy nagy küzdelem, kinek így, kinek úgy. Nem tudjuk, mit hoz a holnap, ezért úgy éljünk és dolgozzunk, hogy becsüljük meg egymást. Az apró örömökben és bánatban is osztozzunk meg, de segítsünk a gondok megoldásában. Adjuk meg mindenkinek a lehetőséget, hogy úgy érezze itt érdemes élni, ide érdemes hazajönni.

A szeretet ne vesszen ki az itt élő emberekből, az idelátogatókban is tovább éljen az összetartozás érzése. Maradjon, meg erősödjön ez a családias hangulat, ami az embereket körülveszi. Nem tudom, hogy munkám mennyi időre fog szólni, de próbálok úgy dolgozni, hogy a falu aktív segítője legyek.

2009. májusában új gépjárművel bővült a falugondnoki szolgálat.  A 20 személyes  Volkswagen autóbusz elsősorban az iskolás és óvodás gyerekek beszállításában, illetve utaztatásában vesz részt. Lehetőség van kirándulások szervezéséhez bérelni.

Végezetül Mohl Katica egy nagyon szép versével kívánok mindenkinek áldott, békés életet

"Az öreg kút csendesen adja vizét
Így telik minden napja.
Áldott élet ez – fontolgatom,
Csak adni, adni, mindennapon
Ilyen kúttá kellene lennem
Csak adni teljes életemben!
Csak adni? Terhet is jelenthet.
Jó kút, nem érzed ezt a terhet?!

Belenézek…….tükre rám ragyog
"Hiszen a forrás nem én vagyok
Árad belém, csak tovább adom,
Frissen , vidáman és szabadon !
Hadd éljek ilyen kút –életet!
Osszak áldást és szeretetet!
Nem az enyém, "Másoktól" kapom,
Egyszerűen csak tovább adom.

 Szilágyi Mihály      
falugondnok       


Vissza

Elérhetőségek

email m

Géberjén Község Önkormányzata

 

4754 Géberjén

Móricz Zs. utca 30/A

 

Tel/Fax:

+36 44 357 - 231

 

Hivatalos E-mail cím:

mateneandi.vincze@gmail.com

 

mee

diszoklevel

gabrien

 

uj-tabla-3-rgb

 

epont2

 

roma log