Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

MFP A nemzeti és helyi identitástudat erősítése

ZÁRÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Támogatói okirat száma:              3013790155

Támogatási összeg:                        22 796 290 Ft

Támogatási intenzitás:                   100 %

Támogatás fizikai befejezése:       2021. augusztus 06.

Géberjén Község Önkormányzata a Magyar Falu Program A nemzeti és helyi identitástudat erősítése megnevezésű alprogramja keretében nyert 22 796 290 Ft támogatást, melynek segítségével az Önkormányzat olyan fejlesztést tudott végrehajtani, amely által a művelődési ház épülete korszerűvé válhatott, illetve egy közösségszervező bértámogatása is belefért a támogatási összegbe, valamint meg tudtunk tartani 5 rendezvényt és a rendezvényekhez szükséges eszközöket be tudtuk szerezni. Azért éreztük indokoltnak a támogatás igénylését, mert az épület elhasználódott volt, így nem lehetetett biztonságosan használni, illetve a gazdaságos működés sem volt biztosított. A megrendezett 5 esemény segítségével fel tudtuk lendíteni a község közösségi életét. Azonban ezt a fejlesztést önerőből nem tudtuk volna megvalósítani.

A támogatás felhasználása során a Dózsa György utca 5. 52/7. helyrajzi számon található művelődési ház felújítása valósult meg. Az épület határoló falainak hőszigetelése, teljes felületképzése, külső fedett teraszának burkolat cseréje valósult meg. A belső épületgépészeti, fűtési rendszer kiépítését, a klubszoba gipszkarton álmennyezetét megépítették és a teljes belső felületképzési munkákat elvégezték. A felújítást indokolta, hogy az épület elavult volt. A renoválás során törekedtünk a gazdaságos működtetés elérésére magas minőségű anyagok alkalmazásával. A kivitelezést a BEREG KONSTRUKTOR Kft. bonyolította le.

A közösségszervező által megrendezett programok és rendezvények segítették a településen és a környéken élő emberek közösségének formálását, valamint fejlesztette a kommunikációt, és a konfliktuskezelés alapvető technikáit. Az összes esemény nagy sikert aratott a fiatalok és a felnőttek körében is. Olyan lehetőségeket kaptunk azzal, hogy alkalmazhattunk egy szakembert, amelyeket a támogatás nélkül nem tudtunk volna biztosítani.

2019. augusztus végén a GABRIEN Egyesület közreműködésével megszervezésre került a „Lekvárfőzés együtt, közösen” rendezvény, amely során az ide látogatók megismerhették a lekvárfőzés folyamatát és az idősebb generáció tanácsait. A főzés során a támogatási összegből megvásárolt üstöket tudtuk használni. Az előkészítés és a főzés folyamán beszélgettek, ismerkedtek az emberek, ezzel erősítve nemcsak a hagyományt, hanem a közösség összetartozását is.

A támogatási összeg segítségével megrendezésre került 2019. szeptemberében a „Fitten, egészségesen EGÉSZ nap!” megnevezésű esemény. Ennek alkalmával az ide látogatók egészséges gyümölcsöket, zöldségeket kóstolhattak, lehetőség volt kipróbálni különböző egyszerűen kivitelezhető sportokat, ügyességi játékok során próbálhatták ki kisebbek és nagyobbak magukat, az óvodás korú gyermekek mozgásos mondókákat tanultak, fogócskázhattak. Lehetőség volt masszőr szolgáltatásait igénybe venni, megismerhették a vendégek az egyszerű gyógytorna alapjait is. Az érdeklődők az egészséges életmódról szóló érdekes előadásokat hallgathattak végig. Fontosnak tartjuk a lakosság egészségi állapotának ellenőrzését, ezért a helyszínen lehetőséget biztosítottunk általános állapotfelmérésre is. A bátrabb vállalkozók a vizes sportokat is kipróbálhatták. A résztvevők emléklapokat és emlékkupákat kaptak a teljesítményükért és részvételükért. A rendezvényt a GABRIEN Egyesület szervezte meg.

2019. szeptemberének végén a GABRIEN Egyesület segítségével megrendeztük a „Kemencés porta” megnevezésű eseményt. A támogatási összegből vásárolt mobil kemencében készült hagyományos ételeket és süteményeket szolgáltuk fel a látogatóknak. A fiatalok kézműves foglalkozásokon vehettek részt, és a barátkozást segítő programokon ismerhették meg egymást a felújított művelődési házban. A kisebbek részére arcfestést készítettek szakemberek.

2020. február elején megrendezésre került a LEGEN-Terv Kft. segítségével a „Szatmári Hagyományőrző Disznótor” rendezvény. Kovács Lázár séf segített levezényelni a disznótort, hogy biztosan szakértelemmel és jó hangulatban történjen a feldolgozás. Autentikus zenekar biztosította a hangulatot a munkafolyamat során. Több környékbeli település képviseltette magát és megmérettettek az elkészült ételek.

2021. júliusában megrendezésre került a családi nap Keresztesi Erika egyéni vállalkozó közreműködésével. A családi napon az ide látogatókat vendégül láttuk a térségre jellemző ételekkel, illetve süteményekkel. A kisebbek szórakoztatására zenekar lépett fel, akik táncos zenés foglalkoztatták őket. Vásáron ismerkedhettek meg a vendégek a térségben élő kézművességgel foglalkozó vállalkozókkal. Minden korosztály számára szórakoztató sportos foglalkozáson is részt lehetett venni. Vonós zenekar varázsolta el a hallgatókat, addig a kisebbek arcfestésen és csillámtetováláson vehettek részt és ugrálóvár is várta a fiatalabbakat egész nap. Sportbemutatókkal szerettük volna megismertetni a lakosságot a környezetünkben elérhető sportolási lehetőségekkel.

A támogatási összegből sikerült vásárolni egy hűtőt, egy mobil kemencét és 2 db 90 literes rézüstöt üstházakkal. Minden eszköz hozzájárult a rendezvények sikerességéhez, de ezen túl is hasznosítjuk ezeket a további rendezvények alkalmával.

A beruházásnak köszönhetően immár a művelődési ház rendeltetésszerű használata biztonságosabbá és gazdaságosabbá vált. A közösségszervezői bértámogatás által olyan rendezvények és programok kerültek megrendezésre, amelyek a településen és a térségben élő emberek közösségformálásában jelentős szerepet töltöttek be, illetve a beszerzett eszközök hozzájárultak a vendéglátás színvonalának emeléséhez.

A lakosság tájékoztatását elsősorban a két helyre szabályszerűen kihelyezett falutábla segítette. Így a Községünkbe érkezők értesülhettek arról, hogy a Magyar Falu Program keretében fejlesztések történnek településünkön. Másrészt a támogatói tábla kihelyezése után az arra járók tudomást szerezhettek a támogatás összegéről és típusáról. Géberjén Község honlapján elhelyezésre került a Magyar Falu Program emblémája is. Így a megvalósítás megfelel az Arculati kézikönyv szabályainak.

A pályázat benyújtásakor tervezett céljainkat teljes mértékben elértük, vagyis az épület korszerűsítése után a hiányosságok megoldásra kerültek. A beruházásnak köszönhetően immár a művelődési ház rendeltetésszerűen biztonságosan használható és nem elhanyagolható, hogy a működtetés is gazdaságosabbá vált. A programoknak köszönhetően érezhetőbb a közösség összetartozása és a lakosság számára kikapcsolódási lehetőséget tudtunk biztosítani. Célunk a pályázattal az volt, hogy hamarosan érezhető legyen a népesség összetartásának növekedése, a közös programok számának növekedése és hogy a fiatalok szívesen alapítsanak családot településünkön a megnövekedett bizalom és a szabadidő önfeledt eltöltésének lehetősége miatt.

Skip to content